Resum en català

Benet XIII, el tresor del papa català

 

L’obra presenta sota una nova perspectiva un tema ocultat durant molt temps, o tractat amb una gran parcialitat: el combat dirigit pel papa d’Avinyó Benet XIII (1394-1422) per fer reconèixer la seva legitimitat davant dels pontifiquis de Roma i de Pisa que se li van oposar durant el Gran Cisma d’Occident. La segona part desvetlla l’acció del cardenal Jean Carrier i la supervivència del llinatge de Benet XIII a la vall del Viaur (prop de Rodés), on els partidistes del papa Luna, assetjats per la Inquisició, s’havien refugiat. Sobre aquest episodi desconegut, l’autor aporta nombroses informacions inèdites extretes de fonts que van aconseguir escapar les destruccions.
Al voltant de la immensa figura de Pedro de Luna, s’entremesclen varis temes annexos que s’esclareixen recíprocament: qüestions polítiques de l’època que sovint han dictat l’elecció de consciències i han finalment permès al partit romà prevaler; els mitjans empleats per l’Església que va sortir del concili de Constança per esborrar la memòria de Benet XIII; el papat de Viaur, des dels anys 1430 fins al judici de la família Trahinier (1467), inclús més enllà; i finalment què esdevindrà el tresor de la biblioteca dels papes d’Avinyó.
Gérard Touzeau estudia des de fa uns deu anys la prolongació del Gran Cisma d’Occident. A través d’una recerca rigorosa, aporta aquí una nova perspectiva sobre una pàgina de la Historia que s’ha intentat esborrar. De Barcelona a Perpinyà, de Colliure a Barcelona, de Peníscola a Rodés, ens porta a l’estela del Papa del Mar i dels seus successors secrets de la vall del Viaur, a la recerca d’una veritat i d’un tresor oblidats.

 

 

[Facebook] [Google] [MySpace] [Twitter] [Yahoo!] [Email]

Laisser un commentaire

Vous devez être connecté pour publier un commentaire.